Rólunk

Manapság egyre népszerűbb és divatosabb a helyes táplálkozás, egészséges életmód, bio, vegyszer és egyéb adalékanyag mentes ételek. Ha mi megválogatjuk, hogy milyen összetevőjű és minőségű táplálékot eszünk, akkor kedvenceinket miért etetnénk rossz minőségű és ismeretlen adalékanyagokból készült táppal?

Kutyatáp

Legtöbb esetben a tápok csomagolásán megjelölik, hogy milyen minősésgű/minősítésű az adott táp. Törvény írja elő, hogy a csomagoláson, az összetevők listáját, csökkenő sorrendben kell feltünteni, így ellenőrizhető, hogy milyen minőségű kutyatáppal van dolgunk.

Amerikában létrehoztak egy független tápminősítő rendszert (Dogfood rating), amelynek köszönhetően egy egyszerű vizsgálattal, teszttel bárki megállapíthatja minőségű vagy kevésbé egészséges  tápról van-e szó. Egy, néhány pontból álló "táblázattal" kell csak összehasonlítani az adott táp összetevőinek listáját. Ilyen egyszerű és bárki el tudja végezni.

Kutyaeledel fajták

Többféle kutyatápot különböztetünk meg. Az alap fajták a száraztáp és a nedvestáp. Ezek mellett találhatunk még fajtatápot, hypoallergén- és gyógytápot és egyéb, kiegészítő tápot is. A legismertebb márkák a hazai piacon Purina, Pedigree, Royal Canin és az Acana.

- Száraztáp

A legalapvetőbb és mindenki által ismert kutyatáp forma. Rengeteg méret, forma, íz, kiszerelés és márka közül válogathatunk. Száraz, szárított anyagokból készült eledelek.

- Nedves táp

A száraz táppal ellentétben, ahogy a neve is mutatja, ezek az eledelek "nedves", azaz nem szárított húsból, zöldségekből készülnek.

- Egyéb fajták:

A fajtatáp lényege, hogy a kutyákat azok mérete, valamint "életkora" alapján külön választja és a nekik legmegfelelőbb tápot tudják a gazdák kiválasztani. Egy növésben lévő, kutyakölyöknek más fajta vitaminok és tápanyagok kellenek a fejlődéséhez, mint egy idősebb kutyának. Ez a szabály vonatkozik arra is, hogy egy 3 kilós vagy egy 50 kilós kutyát etetünk-e. Mindegyiknek más és más fajta eledelre van szüksége, hogy egészséges és jól táplált legyen.

A hypoallergén- és gyógytáppal tudjuk beteg kedvenceinket gyógyítani, segíteni az egészségesebb életmódjukat. Sokan szoktak azzal próbálkozni, hogy ha kutyájuk beteg, akkor a táplálékába rejtik a gyógyszert, de sok esetben a kutya "kikerüli" és így nem veszi be. Ezek elkerülése érdekében  lehet a gyógytápok közül (természetesen csak állatorvosi javaslatra) választani. Az egyik "legismertebb" gyógytáp, a túlsúlyos, diétára fogott kutyáknak kedvező tápok, de természtesen több fajta betegségre (veseelégtelenség, emésztési problémák, allergia stb.) is találhatunk megoldást.

Kiegészítők tápok közé tartozhatnak például a jutalom falatok, különböző kekszek, fogápoló rágók és az egyéb vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag tápok, eledelek.

A kutyatulajdonosokat gyakran megosztja az a vita, hogy a kutyáknak csak bolti, kimondottan nekik gyártott eledelt lehet-e csak adni, vagy otthoni, "emberi" táplálékot is kaphatnak-e. A legtöbb táplálékot nyugodtan fogyaszthatják a kutyák, hiszen ezek egyrészt "felfrissítik" étrendjüket, másrészt nem feldolgozott, friss termékekről van szó, így más fajta tápanyagokat kaphatnak. Azonban vigyázni kell ezekkel, hiszen a kutyák emésztése más, mint az embereké, így nem biztos, hogy mindenféle táplálékot képesek lesznek befogadni.

Kutyatáp Adagolás

A kuytatáp adagolása szintén kutya függő. Egy kisebb méretű kutya jóval kevesebbet fog enni, mint egy nagy termetű. Fontos, hogy a napi adag pontosan ki legyen adagolva, hiszen a rosszul táplált kutya könnyen elhízhat vagy alultáplált lehet, így nagyon könnyen beteggé válhat. A legtöbb kutyatáp csomagoláson feltüntetnek egy táblázatot, amely segít a gazdáknak, hogy a kutyák számára a legmegfelelőbb adagmennyiséget mérjék ki. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy a jó mennyiséget adjuk-e, akkor az állatorvosok segítséget tudnak nyújtani ezzel kapcsolatban.

A rosszul adagolt táplálék főleg a kölyökkutyák esetében fordulhat elő, hiszen nekik jóval nagyobb energia és tápanyag bevitelre van szükségük, mint egy felnőtt, kifejlett kutyának, valamint még nem tudják saját maguk "szabályozni", hogy mennyit esznek, így könnyen előfordulhatnak náluk különböző emésztési problémák vagy túlsúly. A nagyobb adag nem feltétlenül jelenti azt, hogy több vitamint és tápanyagot kapnak, így a kölyköknél nagyon fontos megtalálni a megfelelő mennyiséget.

Kutyatáp Vásárlás

Több módon is beszerezhetjük kedvenceink tápját. A legtöbb bevásárló központ és bolt általában rendelkezik külön, állateledeles szekcióval, ahol valószínűleg egy kisebb választékkal találkozhatunk, de a főbb, ismert márkákat biztos megtalálhatjuk. Egy másik lehetőség a kutyatáp beszerzésére az állatkereskedés. Mivel ezekben a kereskedésekben a legtöbb esetben nem csak kutyáknak való eledelt árulnak, így itt inkább egy kisebb árukészletre kell számítanunk. A legtöbb állatorvosi rendelőben szintén beszerezhetünk tápokat és itt a speciálisabb, "orvosi utasításra" kapható eledeleket is megtalálhatjuk.

A már rutinosabb vásárlók gyakran választják a webáruházak, webshopok kínálatát. Ezek egyik előnye, hogy a legtöbb esetben különböző akciókkal és kedvezményekkel is találkozhatunk, így nem csak a kutyák, de a gazdák is örülni fognak. Érdemes kipróbálni ezeket a különböző webshopokat, hiszen sok esetben találkozhatunk olyan tápokkal, amelyket csak ezeken a helyeken lehet beszerezni (külföldi, exkluzívabb márkák, speciális tápok például) és általában a kínálat is sokkal nagyobb. Ha például kutyánk ragaszkodik kedvenc tápjához, akkor a rengeteg webáruház egyikében biztos, hogy megtaláljuk azt és kényelmesen, egyszerűen, gazdaságosan megvásárolhatjuk azt.

Kutyatáp Árak

A kutyatápok ára több tényezőtől is függ és elég széles skálán mozognak. Érdemes kiszámolni, hogy az adott táp gazdaságos-e. Az egyik legfontosabb szempont, amit érdemes figyelembe venni, ugyanis a táp minősítése. A rosszabb minőségű eledelekkel szemben egy jó minőségű táp  rengeteg ásványi anyaggal rendelkezik, több benne a fehérje és a zsír is, így a kutyának kevesebbet kell belőle ennie ahhoz, hogy jól lakjon tőle, így nem feltétlenül a legolcsóbb a legjobb megoldás. Ha kutyánknak egy speciálisabb tápot kell ennie (mondjuk allergia vagy betegség miatt), akkor azok biztos, hogy drágábbak lesznek, mint egy normál táp, így ne ahhoz hasonlítsuk árukat. Érdemes körbe nézni különböző boltok, webshopok kínálatában, hiszen ezek nagyon eltérőek lehetnek, sőt online vásárlásnál sokszor kedvezményesen vásárolhatunk, így ezek sokkal gazdaságosabb megoldást nyújtanak.

Szintén befolyásoló tényező lehet a kutyaeledel márkája. Ahány márka, annyi féle ár. Ezeknél nem csak a kiszerelés lehet ármódosító ok, de az összetevő, sőt a származás is. Sok speciális, drágább márka csak külföldről való exporttal szerezhető be, így ezek ára sokkal több lesz, mint egy normál, bárhol beszerezhető tápé. Szintén magasabb árkategóriába tartoznak az exkluzív kutyatápok. Ezek főként összetevőiknek köszönhetően rendelkeznek magasabb árfekvéssel. Egyre divatosabbak már kuytatápok körében is, az organikus és bio összetevőkből készült eledelek, amelyek szintén növelhetik egy-egy táp értékét.

Alapos átgondolás kell ahhoz, hogy kutyatartók legyünk, sok dolgot kell megfontolni. Amikor eldöntjük, hogy magunkhoz veszünk egy kutyát, nagyon fontos figyelembe venni, hogy teljes mértékben képesek vagyunk-e a gondozásáról. Gondoskodnunk kell a megfelelő körülménykeről, melyben jól érzi magát az állat, valamint elegendő helyet kell biztosítanunk neki, hogy szabadon tudjon mozogni. Figyelembe kell vennünk, hogy etetni, eltartani kell a kutyát, így számolnunk kell az anyagi kiadásokkal is. Ha megbetegszik, akkor az orovs, a különböző vizsgálatok, gyógyszerek, speciális tápok elég költségesek tudnak lenni.

Szóval csak alapos megfontolás, átgondolás után szánjuk rá magunkat a kutyatartásra, így sem a gazda, sem pedig az állat nem fogja megbánni a túlságosan elhamarkodott döntést.